Τι πίνακα να διαλέξουμε;
Ευάερο ….ευήλιο …..διαμπερές ….. να αερίζεται καλά…… αστειεύομαι… εν μέρη!! Και όμως, είναι σαν τον Υπολογιστή μας, όσο πιο μικρό είναι το κουτί και στενάχωρο, τόσο περισσότερο θερμαίνονται τα εξαρτήματά του με συνέπεια τη γρηγορότερη καταστροφή τους! Οπότε; Διαλέγουμε πίνακα μεγάλο, ευρύχωρο, με αποστάσεις μεταξύ των σειρών των ασφαλειών ικανοποιητικές και να έχει και ικανοποιητικό βάθος. Γενικότερα όσο πιο ευρύχωρος είναι ένας πίνακας, τόσο λιγότερο στρίμωγμα θα υπάρχει στα καλώδια και στα εξαρτήματα, που σε πολλές περιπτώσεις υπερθερμαίνονται πολύ! Όπως και στα ηλεκτρονικά, έτσι και στα ηλεκτρολογικά, η υψηλές θερμοκρασίες είναι και ο Θάνατός τους!
Επίσης, μη παίρνετε πια, αυτούς τους τσίγκινους πίνακες, που είναι εντελώς χάλι μαύρο και σκουριάζουν με λίγο υγρασία στο χώρο. Υπάρχουν πλέον από όλες τις εταιρείες, πινακάρες πλαστικές πολύ σούπερ και σε ντιζάιν αλλά και σε χώρους κλπ
Αφού έχουμε σκεφτεί όλα τα παραπάνω και έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εντός του ηλεκτρολογικού μας πίνακα, οι απαιτήσεις είναι όντως πολλές!
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε πως αλλάζουμε πίνακα σε κατοικία ή κατάστημα. Ποια η διαδικασία και τα βήματα αναλυτικά: Αντικατάσταση παλιού ηλεκτρικού πίνακα
Ποια είναι τα βασικά που πρέπει να περιέχει ένας ηλεκτρολογικός πίνακας;
Σε ένα πίνακα κατοικίας ξεκινούμε με τον γενικό διακόπτη. Αυτός ανάλογα είπαμε με την παροχή έχει και την αντίστοιχη ισχύ. Πχ σε μονοφασικό έχουμε Γενικό διακόπτη 40Α , Γενική ασφάλεια 32 ή 35Α. Ο γενικός διακόπτης, διακόπτει το ρεύμα από όλη μας την εγκατάσταση. Στο μόνο σημείο που έχουμε ρεύμα κλείνοντάς τον, είναι η μια του βίδα από τη μια πλευρά (ή την πάνω ή την κάτω)
Γιατί να βάλω γενικό διακόπτη;
Διότι οτιδήποτε και να συμβεί, είναι το εξάρτημα που μόλις το κατεβάσουμε θα διακόψει όλη μας την εγκατάσταση (αν είμαστε στο σπίτι! Αν δεν είμαστε, παρακάτω θα δείτε τι μέσα υπάρχουν ώστε ότι και να συμβεί, η εγκατάσταση θα διακοπεί αυτόματα!!
Γιατί να έχω γενική ασφάλεια;

Η γενική ασφάλεια χρησιμοποιείται κυρίως για να ‘’μαζεύει’’ τα σύνολα των ρευμάτων που καταναλώνουμε στο σπίτι και όταν αυτά τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια της παροχής μας (πχ αν έχουμε μονοφασικό 1Χ40Α στο μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ, η ασφάλεια η γενική θα είναι 35Α MAX.) να πέσει αυτή, ή να καεί αν είναι τύπου φυσιγγίου. Με αυτό τον τρόπο και ελέγχουμε τις καταναλώσεις μας αλλά και γλυτώνουμε το να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια του ρολογιού της ΔΕΔΔΗΕ, οπότε και θα είμαστε στο πάνω κάτω να ανεβοκατεβάζουμε την ασφάλεια του ρολογιού!
Μεταξύ των δύο παραπάνω υλικών, μπορούμε να έχουμε τοποθετήσει και λυχνίες ενδεικτικές (λαμπάκια). Με τις λυχνίες, βλέπουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Μπορούμε πχ, να θέλουμε να δούμε, πότε κάηκε η ασφάλεια του μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ! Τότε, θα βάλουμε (μετά το γενικό διακόπτη) ένα λαμπάκι. Αυτό, μόλις καεί η ασφάλεια του μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ, θα σβήσει, μαζί με όλο μας το σπίτι! Όμως, εμείς θα ξέρουμε (πριν καλέσουμε ηλεκτρολόγο) ότι κάηκε η ασφάλεια του μετρητή, άρα θα είμαστε λιγάκι ‘’διαβασμένοι’’
Αν ο πίνακάς μας είναι νέας τεχνολογίας, η γενική ασφάλεια θα είναι αυτόματου τύπου, άρα εκεί ΔΕ χρειάζεται λαμπάκι, διότι όταν πέσει…. φαίνεται ότι έπεσε !!
Αν είναι με φυσίγγιο βιδωτό, τότε χρειάζεται και εκεί η τοποθέτηση μιας λαμπίτσας (ενδεικτικής λυχνίας), οπότε αν καεί το φυσίγγιο, καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι η βλάβη. Εφόσον βέβαια το λαμπάκι του γενικού είναι ακόμη αναμμένο.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.